Waarom een baby het niet te warm mag hebben als hij slaapt

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby het lekker warm heeft. Vele ouders duffelen hun baby dus goed in.
Warmte is echter veel meer dan koude de grote vijand van een baby. Teveel warmte kan immers zorgen voor warmtestuwing wat bij een baby gevaarlijk kan zijn.
Het is belangrijk dat je zorgt dat de slaapomgeving van je kind voldoende geventileerd wordt.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je baby het niet te warm heeft in zijn bedje?

Kamertemperatuur
Of het nu winter of zomer is, een baby voelt zich het best bij een kamertemperatuur van ongeveer 18°C. De eerste 8 weken kies je best een temperatuur tussen 18°C en 20°C. Overdag kan je de baby in een rustige woonkamer laten slapen. ’s Nachts leg je hem in een eigen bedje, tot 6 maanden in jouw kamer. Naast de juiste temperatuur is een goede verluchting essentieel.

Kledij
Let best ook op de slaapkledij van je baby. Kleed je baby niet te warm aan en controleer regelmatig of je baby het niet te warm heeft. Dit kan je gemakkelijk doen door aan de hals te voelen. Bij koorts dek je je baby minder warm toe.

Hoofdje vrijhouden
Het vrij houden van het hoofd, zeker van het gezicht, is belangrijk om een normale lichaamstemperatuur te behouden. Wees dus voorzichtig met knuffels. Wist je dat het hoofdje voor meer dan 80% verantwoordelijk is voor warmte-uitwisseling en dat het gezicht hierin het belangrijkste aandeel heeft?

Geen buikligging
Ouders worden afgeraden om baby’s op hun buikje te laten slapen. Door je baby op de buik te laten slapen, zorg je ervoor dat je baby het te warm kan krijgen. Ook kan het zijn dat je baby in buikligging met zijn gezichtje in de matras terecht komt. Bij problemen kan dit ervoor zorgen dat je baby in deze positie stopt met ademen.

Gepast slaaptextiel
Zorg voor een goed ventilerende matras. Een goed ventilerende matras zorgt ervoor dat je baby het niet te warm kan krijgen en dat de vochtregulatie optimaal is. Eens je een goede matras gekozen hebt, kan je die combineren met een Airgosafe topper. Door een Airgosafe topper te kiezen, zorg je er als het ware voor dat je baby op een luchtlaag ligt. De Airgosafe topper heeft immers een erg hoge luchtdoorlaatbaarheid: 2013 liter per m² per seconde (het minimum vereist is 700l/m²/sec). Dit betekent dat de Airgosafe topper zorgt voor de meest optimale afvoer van uitgeademende CO² en aanvoer van verse lucht. Ook wordt op deze manier de kans op warmtestuwing sterk afgenomen.

Het bedje correct opmaken
Zorg er ook voor dat je het bedje correct opmaakt. Om te voorkomen dat je kind onder de dekens terechtkomt, is het belangrijk dat je het bedje kort en strak opmaakt. Dat wil zeggen dat de voeten van je baby vrij dicht bij het voeteneinde van het bedje komen, en je de dekens laat reiken tot de schouders.